Bir Klasiğin Ardından... 2018 Galler Açık Ronnie O'Sullivan - John Higgins Maçı Üzerine



  Galler Açık'ta sona gelinirken dün çok güzel bir maçı geride bıraktık. Öyle bir çeyrek final maçı vardı ki masa 2'deki diğer çeyrek final maçını unutturdu. Aslında daha yüksek profilli bir maç olsaydı bile bu maç onu da gölgeyebilirdi çünkü Boca Juniors - River Plate maçında nasıl duruyorsa zaman Arjantinli futbolseverler için, Roger Federer - Rafael Nadal finali nasıl bir başka oluyorsa bu iki devin maçı da snooker dünyası için aynı etkide.

  Ronnie, daha geçen hafta Dünya Grand Prix'yi kazanarak geldi Galler'in başkenti Cardiff'e. Ding Junhui'yi finalde çok net bir şekilde yenmiş ve kendi adına sezonun dördüncü sıralama turnuvasını kazanmıştı. Böyle bir temponun hemen ardından belki de Ronnie'nin en çok ihtiyacı olan şey gerçekleşti ilk turda. Rakibi Robin Hull turnuvadan çekilmiş, ona ekstradan bir gün kazandırmıştı. Öte yandan John Higgins ise turnuvaya iki yüzlük seriyle başlayıp Matthew Selt'i 4-2 yendi.

  Ikinci turda Galler Açık, bir İskoç derbisine sahne oldu. Higgins, Stephen Maguire'ı 4-1 yendi ve yaptığı 136'lık seriyle de turnuvaya iyiden iyiye ısındığını gösteriyordu. Ronnie O'Sullivan ise 2006 Dünya Şampiyonu Graeme Dott'ı 4-0'la geçti.

  Üçüncü turda Ronnie O'Sullivan, David Grace'i üç yüzlük seri ve 13.6 saniye gibi korkutucu bir ortalama vuruş süresiyle yenmiş, muhtemel rakiplere mesajı vermişti. Bu turda bir 4-0 da John Higgins'den geldi. Higgins, Sam Craigie'yi rahat geçmeyi başardı.

  Dördüncü turda John Higgins, 2018 Galler Açık'ın en yüksek serisini yaptı(144) ve 1995 Dünya Şampiyonası finalisti, 1996 Britanya Açık Şampiyonu Nigel Bond'u 4-0'la geçti. Nam-ı diğer 00-147, eski günlerine nazire yaparcasına ikinci turda Ali Carter'ı karar frame'inde turnuva dışında bırakmıştı. Ronnie ise iki yüzlük seriyle Mike Dunn'ı da 4-0 yendi.


Vee... Çeyrek Final!





  Kariyerleri başarılarla dolu bu iki snooker efsanesi karşı karşıya geldi. Masa 1'de maç temkinli başladı. Bilhassa John Higgins, kolay denilebilecek vuruşlara bile kontrollü yaklaşıyordu ve bu ona hatayı getirdi. Ronnie O'Sullivan 64'lük bir seriyle ilk frame'i aldı. (95-33)

  Durum 1-0 olmasına rağmen Ronnie için bir şeylerin doğru gitmediği açıkça görülüyordu. Higgins ilk frame'deki gerginliği üstünden atınca 113'lük bir seriyle cevabı verdi ve eşitliği sağladı. Bununla beraber Ronnie'nin 19 frame üst üste kazanma serisine de son vermiş oldu. Çeyrek finale kadar frame vermeyen, maçları domine eden Ronnie O'Sullivan'dan eser yoktu. John Higgins yine çok baskın oynadığı bir frame'in ardından maçta üstünlüğü sağladı. (1-2)

  Dördüncü frame ise ayrı bir yazı konusu aslında. İki oyuncudan da beklenmeyen hatalarla başladı seans arası öncesi son frame. En çok akıllarda yer edenler ise John Higgins'in sol ve sağ siyah cebe yaptığı pot denemeleri, Ronnie O'Sullivan'ın sağ orta cebe yaptığı vuruş ve şüphesiz tam Ronnie eşitliği sağlıyor denilen anda beyaz topun da cebe düşmesinin ardından gelen foul. Seans arasına John Higgins uzun süre unutulmayacak bir frame sonunda iki farklı üstünlükle gitmeyi başardı. (1-3)

  İkinci seansa Ronnie çok iyi bir giriş yaptı ve herkesi heyecanlandırdı ancak 30'luk bir serinin ardından, Higgins'in üzirindeki baskıyı arttırmak adına yaptığı güvenli vuruş başarılı olmayınca İskoç dev 60'lık bir seriyle cevabı verdi Roket'e. (1-4)

  İyiden iyiye oyundan düşen Ronnie O'Sullivan, Higgins yarı final için serisini inşa ederken saatiyle oynaması aslında maçın özeti gibiydi. 103'lük bir serinin ardından Wishaw Büyücüsü maça noktayı koydu ve Ronnie O'Sullivan'ın 2018 Galler Açık macerasına son verdi. (1-5)

* Maç Notları 

  Açıkça söylemek gerekirse John Higgins ilk frame'de o kadar baskı hissetmese üzerinde çeyrek finale kadar frame vermeyen Ronnie'yi 5-0 da yenebilecek şansı vardı. Evet, bahsettiğimiz kişi John Higgins ancak onun bile bu baskıyı hissetmesi çok doğal. Sezon boyunca müthiş bir performans sergileyen, Galler Açık'a Dünya Grand Prix şampiyonluğuyla gelen ve ayağının tozuyla frame vermeden çeyrek final gören bir Ronnie O'Sullivan varsa karşınızda İskoçya tarihinin en iyi snooker oyuncusu olsanız bile rahat olamayabiliyorsunuz.

  Aslında bütün bunlar John Higgins'in ne kadar büyük bir oyuncu olduğunun ve ne kadar önemli bir galibiyet aldığının da göstergesi. Zaten Ronnie O'Sullivan rakip için yeterince korkutucuyken bir de üstüne sezon boyunca çok iyi performans gösteren Ronnie'ye karşı alınmış böylesine bir galibiyet kesinlikle çok özel.  Dördüncü frame başta olmak üzere iki tarafın da hataları bir kenara konulduğunda Wishaw Büyücüsü, Roket'e karşı çok üstün bir oyun oynadı ve artık kariyerinin 30., Galler Açık'ta 5. şampiyonluğunu arayacak.


* Bugün oynanacak Barry Hawkins - Noppon Saengkham ve John Higgins - Gary Wilson maçlarının ardından finalistler belli olacak ve yarın yapılacak finalin kazananı 2018 Galler Açık Şampiyonluğunu ilan edecek.  



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2018 Cebelitarık Açık Şampiyonu Ryan Day

Engelli Sporcular Belçika Açık'ta Mücadele Etti

2018 Dünya Senyörler Şampiyonu Igor Figueiredo